Hoe kun je zelfvertrouwen opbouwen?

De manier waarop jij naar jezelf kijkt, heeft enorme invloed op hoe anderen jou zien. Wanneer je veel zelfvertrouwen hebt, zul je ook zelfvertrouwen uitstralen. Het gevolg is dat de mensen ook vertrouwen in je krijgen.

Hieronder staan 10 tips die je zelfvertrouwen een flinke oppepper kunnen geven. Dit ís niet bedoeld om je problemen te bagatelliseren, maar om je te helpen je problemen te overwinnen. Aan de andere kant ook om je te helpen voorkomen dat je zonder zelfvertrouwen door het leven moet gaan. Natuurlijk moet je hierbij optellen: Bijbellezen, gebed, structuur in je leven, orde op zaken in alles wat je doet.

Tip 1. denk aan je houdingEen goede houding straalt zelfvertrouwen uit. Door zelfvertrouwen uit te stralen zul je op den duur ook meer zelfvertrouwen krijgen. Werk dus aan een goede houding. Houd je rug en schouders recht als je loopt en zit. Kijk niet naar beneden, maar recht vooruit wanneer je loopt en loop net wat sneller dan je gewend bent.

( Je hoort wel eens van iemand zeggen: “Hij rechtte zijn rug". Men bedoelt dan te zeggen dat hij moed verzamelde en zich vermande. Tussen haakjes: Een "goede houding" is geen "arrogante of brutale houding")

Tip 2. sport en beweeg: Sporten en bewegen is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je zelfvertrouwen. Door te sporten en te bewegen, worden je spieren sterker, waardoor je houding verbetert. Ook zul je jezelf energieker voelen, wanneer je regelmatig sport. Doordat je jezelf energieker voelt, zal ook je zelfvertrouwen toenemen. Ten slotte zal je zelfvertrouwen toenemen door sporten, omdat je tijdens het sporten fysieke overwinningen op jezelf boekt.( Dit wil helemaal niet zeggen dat je je bij een sportvereniging aan moet sluiten of dat je de hele zondag moet gaan fietsen of voetballen. Er zijn heel veel sporten die je in groepsverband of alleen kunt beoefenen)

 

Tip 3. glimlach naar anderen . Veel mensen voelen zich beter wanneer anderen naar ze glimlachen. Het gevolg zal zijn, dat deze mensen terug glimlachen. Wanneer je glimlacht naar mensen, zullen deze mensen terug glimlachen, waardoor je jezelf beter voelt en meer zelfvertrouwen krijgt.

(Als je glimlacht naar anderen, glimlach je naar het leven en een persoonlijk beter leven1)

Tip 4. luister naar muziek

Muziek heeft een enorme invloed op je onderbewustzijn. Muziek kan je enorm motiveren en je een goed gevoel geven. Zet dus een aantal motiverende nummers op je IPod. Luister deze nummers als je zelfvertrouwen een boost kan gebruiken.

(Maar: pas op voor IPod verslaving. Veel jongen mensen leven helemaal afgesloten van het gewone leven door het gebruik van hun IPod enzovoort. Dan werkt muziek negatief)

Tip 5. beloon je inzet

Beloon je inzet als je hard hebt gewerkt. Ook wanneer je inspanningen niet het effect hebben gehad die je wenste, moet je toch je inzet belonen. Door jezelf altijd te belonen voor je inzet, is het makkelijker om altijd veel inzet te tonen. Als je veel inzet toont, komen de gewenste resultaten vanzelf. Wanneer je de gewenste resultaten eenmaal bereikt, zal je zelfvertrouwen flink toenemen.

( Koester het heerlijk gevoel van: “Dat ging goed" of “dat was fijn”. Praat ook gerust met een anderen over wat je gedaan hebt.)

Tip 6. maak een minispeech over jezelf

Zet alle belangrijke prestaties en positieve eigenschappen op een rij. Breng ook de barrières die je hebt overwonnen in kaart. Maak van de genoemde punten een minispeech. Zorg dat deze minispeech ongeveer 30 tot 60 seconden duurt. Houd dagelijks deze minispeech voor jezelf als je bijvoorbeeld onder douche staat, of eten kookt.

(minispeech = een soort klein toespraakje. Het lijkt heel bespottelijk om dat in de douche etcetera te doen, met jezelf alleen. Maar het geeft echt een opkikker))

 

Tip 7. draag goed zittende, mooie kleding Kleding die lekker zit en waar je er goed in uit ziet, vergroot je zelfvertrouwen. Geef dus geld uit aan kwalitatief goede kleding die goed zit. Ga niet met de laatste mode mee, maar schaf juist kleding aan die tijdloos is.

(Er is een gezegde: 'kleren maken de man'. Dit is inderdaad waar. Maar denk er om: Je moet je wel 20 gedragen dat het past bij de kleding die je aan hebt)

Tip 8. geef complimenten

Door oprechte complimenten aan anderen te geven, voel je jezelf beter dan, wanneer je alleen maar kritiek geeft op anderen. Doordat je anderen complimenten geeft, zullen zij zich ook beter voelen. Wanneer anderen zich beter voelen, zullen zij jou ook complimenten geven. Hierdoor voel je jezelf beter en neemt je zelfvertrouwen toe.

(We noemen dit ‘wisselwerking'. Het is een geweldig hulpmiddel om je zelf en ook anderen te bemoedigen)

Tip 9. omring je met positieve mensen

Positiviteit en optimisme zijn besmettelijk.(positief, wel te verstaan) Positieve mensen gaan beter om met stress, geven meer steun, en hoeven zich niet ten koste van andere mensen beter voelen. Omring jezelf dus met positieve, optimistische mensen.

(Deze positieve mensen kunnen zowel gelovigen als niet gelovige mensen zijn. Wees kieskeurig met je vriendenkeus. Zoek vooral geen contact met mensen die in zelfde problemen zitten als jij. Dan wordt het vaak een oeverloos gepraat over je problemen. Het kan wel goed zijn om regelmatig deel te nemen aan een gespreksgroepje onder goede leiding. Dit kan iemand zijn die ver boven jullie problemen staat, maar je wel goed begrijpt. Het kan ook iemand zijn die bevrijdt is van zijn of haar problemen.)

 

 

Tip 10. neem risico's

Doe klussen die net buiten je comfortzone liggen, maar waarvan je bijna zeker weet dat ze lukken, als je genoeg inzet toont. Het succesvol af ronden van moeilijke klussen geeft direct meer zelfvertrouwen. Door een moeilijke klus succesvol af te ronden,

 

groeit je arsenaal aan kennis en vaardigheden. Hierdoor kun je weer iets moeilijkere klussen doen en zal je zelfvertrouwen weer meer toenemen.

(Ik zal nooit vergeten dat mijn vader een heel mooi stopwoord had: " Kan ik niet' staat niet in mijn woordenboek. Wat iemand ook presteert, hij heeft het moeten leren. Toen stond hij op hetzelfde pont als jij. Nu is hij of zij groot en sterk. Waardoor? Door dingen vast te pakken die te hoog gegrepen waren. Die vast te grijpen en zich er in te bijten... en ze langs die weg tot een goed einde te brengen. Dat kun jij ook!)

 

Op internet kun je heel wat tips en handreikingen vinden.

Niet allemaal zijn ze geschikt voor iemand die met Jezus en de Bijbel wil leven, maar je moet je keus maken. Als je tips gevonden hebt en je twijfelt of het wel geschikt is voor je, kun je gewoon met ons contact opnemen, en we geven je zo snel mogelijk antwoord.

CONTACTPAGINA  om een vraag te stellen